얼마전 가족 모임으로, 광화문 [고청담]이라는 프리미엄 한우 레스토랑에 다녀왔어요.
Recently, I had a family gathering at a premium Korean beef restaurant called [Go Cheong Dam].
고청담은 디타워 5층에 위치해 있어요. 디타워는 식사하러 종종 가는 곳인데, 고청담은 첫 방문이었습니다 :)
Gocheongdam is located on the 5th floor of D Tower in Gwanghwamun. I have often visited D Tower, but it was my first time dining at Gocheongdam.
- 위치: 서울 종로구 종로3길 17 D타워 5층 505호
예약할 때만 해도 룸이 꽉 차있어서 홀로 예약했었는데요. 그날 취소하신 분이 계셨는지, 운좋게 룸에서 먹을 수 있었어요. 가족끼리 오붓하게 식사하기에는 아무래도 룸이 좋지요.
When I made a reservation, the private rooms were fully booked. However, on that day, someone must have canceled their reservation. So luckily, I was able to dine in one of the private rooms. For a quiet family meal, having a private room is undoubtedly preferable.
테이블은 중간에 불판이 있는 형태고, 주문 및 직원 호출은 태블릿으로 할 수 있어요.
The table has a built-in grill in the middle, and you can place orders or call staff using the tablet placed on the table.
저희는 이 날 한우 우마카세 코스 요리(132,000원)를 먹었어요. 총 6개의 코스로 구성되어있습니다 :)
On that day, we had the Hanwoo Woomakase Set. It consists of a total of 6 courses.
식사 전에, 고청담을 더 맛있게 즐기는 방법도 한 번 읽어보았어요. 전문적으로 교육받은 소고기 전문 셰프(Beef Master)가 구워주시는 고기의 맛이 어떨지 기대가 되더라고요.
Before the meal, I read about the tips to enjoy Gocheongdam. I was looking forward to experiencing the taste of the beef expertly grilled by a specially trained beef master chef.
가장 먼저 샐러드가 서빙되었어요. 고기랑 함께 먹다보니, 상큼한 느낌의 샐러드를 주셨어요.
The salad was served first. Since it was meant to be eaten with the meat, they provided a refreshing salad.
이어서 반찬 4종과, 리코타 치즈와 바질을 곁들인 토마토 마리네이드가 나왔습니다. 토마토 마리네이드는 약간 달달하니 맛있더라고요.
Following that, four side dishes were served along with cherry tomato marinade, which was complemented with ricotta cheese and basil. The tomato marinade had a slightly sweet taste, and it was delicious.
고기와 곁들여 먹을 홀그레인 머스타드와 소금, 그리고 와사비까지 준비되었어요. 기호에 따라 곁들여먹으면 됩니다 :)
Wholegrain mustard, salt, and wasabi were prepared to be enjoyed alongside the meat. You can have them according to your preference.
고기를 먹기 전, 트러플 한우 육회가 나왔어요.
Before the main course, truffle Korean beef yukhoe(taretare) was served.
캐비아를 살짝 올려서 감태로 감싸서 먹으면 되는데요. 육회는 부드럽고, 비스킷 같은 부분은 바삭해서 아이도 맛있다고 하더라고요.
You can enjoy it by placing a bit of caviar and wrapping it in gamtae(seaweed) served together. The tartare is tender, and the biscuit part is crispy.
유자 비프 타다끼와 저염 명란도 한두입 맛볼 수 있었습니다.
Also a small dish of yuzu(citrus) beef tataki and low-sodium pollack roe was served.
메인 요리인 숙성 한우는, 셰프님이 트레이에 가져오셔서 직접 구워주셨어요.
The main dish, aged Hanwoo beef, was brought to the table by the chef, who personally grilled it for us.
기름기가 적은 샤또브리앙부터 먼저 굽고, 기름기가 많은 부위를 나중에 구워주셨어요.
He started by grilling the Chateaubriand, which has less fat, and later grilled the cuts with more marbling.
육즙이 좔좔. 진짜 맛있더라고요. 아이 챙겨가며 먹느라 여유롭게 식사하진 못했지만 고기맛은 최고습니다ㅎㅎㅎ
The taste was rich and it was really delicious. I couldn't completely enjoy the meal while taking care of my child, but the meat was absolutely superb.
식사 메뉴는 정신이 없어서 촬영하지 못했는데, 가장 기본 메뉴인 흰쌀밥과 한우 들깨미역국을 먹었어요. 금액을 추가하면 된장찌개나 냉면으로 변경할 수도 있는데요, 아이와 먹기에는 미역국이 제일 좋은 메뉴였어요 :)
I forgot to take photos of the meal menu, but I had the basic one, which includes white rice and Hanwoo perilla-seaweed soup. For an additional cost, you can switch to miso stew or cold noodles. However, for dining with a child, seaweed soup was the best choice for me :)
마지막으로 푸딩이 디저트로 서빙되었어요. 약간 느끼한 맛의 우유 푸딩이라, 아이 입맛에는 그냥저냥했다고 합니다😅
Milk pudding was served as dessert.
고청담은 인테리어도 깔끔하고, 전문 셰프님이 고기도 먹기 좋게 구워주시기 때문에 광화문에서는 비즈니스 식사 장소로 많이들 찾으시는 곳 같아요. 오랜만에 가족들과 맛있는 소고기를 먹어서 기분 좋은 날이었습니다 :)
I loved the atmosphere at Gocheongdam which was neat and clean. And with the expertise of the chef in grilling the meat to perfection, it seems to be a popular choice for business meals in Gwanghwamun. It was a delightful day enjoying delicious beef with my family after a long time.
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